Vooroordelen wanneer u besluit te gaan scheiden

Door Frans Antonis op 20 januari 2012 00:00, 3285 keer bekeken


Vooroordelen bij echtscheiding

Wanneer een partner besluit om te gaan scheiden levert dat soms de nodige misverstanden op. Met
regelmaat wordt er door de andere partner en/of de omgeving met vooroordelen op gereageerd. Opmerkingen zoals, jij hebt dit besloten dus jij hebt geen reden om te huilen is een van de opmerkingen die de partner die de keuze heeft gemaakt om te scheiden voor de voeten geworpen krijgt. Niets is echter minder waar. Scheiden is en blijft een rouwproces die alle betrokkenen treft. Dus ook degene die de keuze heeft gemaakt om het huwelijk te beëindigen.

In mijn praktijk ben ik dit diverse keren tegengekomen. De ervaring leert dat de partner die het initiatief neemt om een echtscheiding aan te vragen dit pas doet na veel wikken en wegen. Om deze keuze te maken is veel moed nodig. Om dit uiteindelijk met uw partner te bespreken en kenbaar te maken is zeker niet makkelijk. Voor alle betrokkenen ontstaan een nieuwe en onzekere situatie.

Bij een scheiding hebben zowel de partners alsook de kinderen en naaste familieleden en vrienden het moeilijk. Vaak ziet de omgeving het zelfs niet aankomen. Ze merken soms wel dat het allemaal niet zo soepel verloopt en spanning soms voelbaar is. Maar dat het zo slecht ging komt voor velen als een onaangename verrassing.

De omgeving kan hierbij het best neutraal op reageren en geen partij kiezen voor een van beide partners. Dit is namelijk niet nodig. Sterker nog, dit maakt het voor partners  alleen maar moeilijker om de relatie op een respectvolle manier voor alle hierbij betrokken partijen te regelen. Een echtscheiding gaat meestal gepaard met veel verdriet, verwarring, onzekerheid, frustratie en schuldgevoel.


Terug naar categorie Echtscheiding

Om Mironi goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord